Gravid med tvillingar vecka 13

Nu tycker jag att det börjar synas att jag är gravid. Magen är fortfarande ganska mjuk men börjar ändå få en lite rundad form. Jag förstår ju dock att detta inte är någonting mot vad som komma skall, haha. Snart tänkte jag börja dokumentera magen vecka för vecka men hittills har det knappt känts lönt.

Idag var jag på synundersökning och valde ut ett par nya glasögon. Efter lite efterforskningar på fb insåg jag att det var minst fyra år sedan jag bytte glasögon senast. Hade det inte vart för att min syn har förändrats sedan dess hade jag nog fortsatt gå runt i vanföreställningen att detta par är mina nya glasögon. Eftersom jag är en person som bär glasögon dygnets alla vakna timmar så är det intressant att jag valde ut det nya paret på 30 sekunder, speciellt med tanke på att jag ju knappt ser hur jag ser ut när jag provar p.g.a. min dåliga syn. Ja, det blir spännande när de kommer. Lite som en ny era.

Just nu laddar vi för att åka ner till Småland och fira påsk hos min mamma. Jag jobbar imorgon så vi planerar att åka runt sju på kvällen. Förhoppningsvis kan Rut somna då och sedan sova hela vägen. Det vore väldigt önskvärt. Det tar endast 3.5h att köra men ackompanjerat av barngråt så är det en outhärdligt lång stund. Därefter blir Rut kvar hos sin mormor ett par dagar och jag å David beger oss hemåt för att göra vår här hemma. Storstäda, putsa fönster, sova, ha en date eller två och jag ska passa på att jobba lite också.Härliga tider.

Veckans symptom

  • Mjölksyra i benen. Inte nog med att jag blir andfådd efter minsta lilla backe eller trappa, nu får jag mjölksyra också. Det är tydligen även vanligt vid hypotyreos så kanske är jag felmedicinerad. Jag ska ta nya tester om två veckor igen. Jag fick höja min dos för två veckor sedan från 100mg till 125mg. Ännu har jag inte märkt någon skillnad. Jag är t.ex. fortfarande frusen om händer och fötter. När jag var gravid med Rut landade det tillslut på att jag åt 150mg.
  • Illamående. Tyvärr är illamåendet fortfarande min ständiga följeslagare. Vissa tider på dygnet är bättre än andra men tydligt är att jag mår som sämst innan och efter måltider, när jag går “snabbt” eller gör hastiga rörelser överlag och när något luktar äckligt (till saken hör att nästan precis allt här i världen luktar gaska äckligt).
  • Lättstött och känslig. Sådant som förmodligen hade runnit av mig i vanliga fall känns nu mest suspekt eller obehagligt. Speciellt när jag upplever att jag får en massa skit för något som jag inte har gjort (vilket är ganska vanligt när en arbetar med tonåringar eller på behandlingshem överlag).
  • Hugg av smärta i sidan av magen i samband med nysning eller hastig konstig rörelse. Jag känner igen detta från min förra graviditet och har för mig att det hänger ihop med växtvärk. Kanske upplever jag det starkare nu för att livmodern växer dubbelt så snabbt.
  • Trött. Vissa saker tycks hänga kvar vecka efter vecka och tröttheten innebär för närvarande att jag går och lägger mig innan kl 21 varje kväll och att jag gärna sover middag när jag är ledig. Jag somnar inom tio minuter efter att jag har lagt huvudet på kudden varje kväll. Även när jag försöker läsa något spännande. Jag klarar av ett jobbpass och en aktivitet på kvällen men då är jag helt slut sedan.
  • Kissnödig i tid och otid. Jag går upp minst 1-3 gånger varje natt för att jag bara måste kissa.
  • Trög mage. Om det är ommöbleringen av alla tarmar eller järntabletterna som spökar vet jag inte men det är en typiskt trist biverkning.
  • Ont i svanskotan/ryggslutet. Om jag sitter ner en längre stund så får jag väldigt ont och när jag går en stund så blir jag ansträngd och trött i ryggslutet. Jag försöker korrigera/kompensera detta genom att sträcka på mig men min hållning är redan lite slapp. Jag var hos min sjukgymnast i början av veckan och fick några nya övningar för att stärka upp just ryggen. Förhoppningsvis får detta önskad effekt och håller smärtan stången. Än så länge så är det inte så farligt, snarare lite störigt.

Trots den gedigna listan ovan så mår jag helt okej och jag vet att det här bara är början. Jag väljer att skriva om allt som jag lägger märke till för att jag själv söker runt på nätet efter liknande listor i hopp om att upptäcka att det jag erfar är vanligt och inga konstigheter. Kanske kan mina veckosammanfattningar ge någon annan den känslan.

IMG_4721

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s