Gravid med tvillingar vecka 30

Nu är vi hemma från semestern och jag måste erkänna att det är ganska skönt. Rut är betydligt lugnare och mer tillfreds på kvällarna och de tre nattningar som vi har genomfört sedan vi kom hem har gått förvånansvärt bra. Hon har somnat i sin egen säng och sovit där till morgonen en natt samt blivit omsövd i sin egen säng en natt. Jag är dessutom mer bekväm med att ha ansvaret för henne här hemma där jag har bra koll på vad hon kan få tag i och enklare kan förutse faror/bus vilka är väldigt få här hemma.

Gällande tvillingarna så har vi enats om arbetsnamn till dem vilka vi är ganska nöjda med. Nu återstår det att se om de ser ut som ett par såna eller inte. Men jag tycker att det är enklare att relatera till dem som individer när de har ett namn. Det är enklare att tala med Rut om dem och nu säger vi ofta att -nu ska vi köpa en kofta till … eller -nu ska vi sätta ihop en säng till … och …

Här på hemmafronten arbetar vi på i ett skapligt tempo med att iordningställa allt. Det krävs en hel del jobb om det ska bli riktigt bra men bara vi börjar fatta beslut så ska det nog gå vägen. Vi har hittills flyttat några garderober i vårt rum och förberett för att få plats med en spjälsäng samt inför tapetseringen. Igår så hämtade vi ut vagnen med diverse tillbehör så nu har vi: vagn, babyskydd, amningskudde, bröstpump, inventerat och diskat alla flaskor och tillbehör till pumpen, 2 babynest, blöjor och skötbehör för första dagarna efter hemkomst, spjälsäng och några olika bäddset och även gästsängen står bäddad och redo ifall någon behöver sova här med Rut när vi är på sjukhuset. Kvar att göra är att skriva ett förlossningsbrev och packa en BB-väska. Imorgon så ska vi på ultraljud och det ska bli väldigt spännande. Lite beroende på vilken information vi får då så kanske vi börjar packa vår BB-väska så smått. Det kan ju fortfarande dröja 8 veckor innan bebbarna tittar ut men om 4 veckor räknas de som färdigbakade och det är vårt nästa delmål.

Jag har både mått lite bättre och lite sämre sedan vi kom hem. Min foglossning nattetid är vidrig och jag kan nästan inte röra mig alls. Tyvärr vaknar jag och är kissnödig i tid och otid så jag måste gå upp ur sängen flera gånger trots stark smärta. Min energinivå däremot är mycket bättre och jag tycks inte behöva vila fullt lika ofta och jag orkar med betydligt fler saker här hemma. Jag har ork för att fixa och dona i den grad att jag blir förvånad själv. Visst kan det tyckas vara ynkliga små saker för någon annan men för mig är det en stor vinst. I morse så tog jag med mig Rut till affären och konditoriet för att handla frukost innan David vaknade. Så bara det, att ta sig iväg med unge och vagn, kändes som en ganska stor grej. Nu under eftermiddagen var David iväg på ett ärende och jag gick till lekparken tillsammans med Rut och våra grannar utan vagn. Så skönt.

En märklig sak har hänt med min mage under de senaste dagarna. Ungefär från naveln och ner så har den blivit lite mjuk och degig. Även när jag har sammandragningar så är det mjukt där. Antagligen har bebisarna flyttat runt och där det tidigare låg en bebis är det tomt nu men det känns så himla skumt att det plötsligt är mjukt där det tidigare har vart utspänt till bristningsgränsen. Överlag så känner jag mig mycket tyngre och fluffigare.

Veckans symptom:

 • Foglossning. Aj aj aj.
 • Lite mer vätska i vader och fötter men fortfarande så är det väldigt lite svullnad.
 • Andfåddhet. Det känns väldigt trångt runt magsäcken och lungorna.
 • Kissnödig nästan jämt även om det ofta visar sig att jag inte var det egentligen.
 • Tryck neråt.
 • Svullnad i underlivet eller kanske inuti mig på något vis. Detta gör att jag ibland får svårt att tömma blåsan helt och måste då och då sitta kvar och liksom anstränga mig för det.
 • Ont under fötterna, under hälarna främst, till följd av ökad tyngd och lite annan hållning antagligen.
 • Fortfarande trött men piggare än föregående veckor.
 • Yrsel och ser stjärnor ganska ofta.
 • Mycket sammandragningar.
 • Myrkrypningar/restless legs.
 • Halsbränna (måttlig, främst på kvällen).
 • Torr hy.
 • Snuvig (vilket jag har vart i flera månader). Kan ju vara allergi men kanske är jag känsligare p.g.a. graviditeten.

IMG_4709

Bebbarna är nu nästan 40 cm långa och väger ca 1.4 kg.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s