Gravid med tvillingar vecka 34

Nu räknas de äntligen som så pass färdiga att de inte försöker stoppa det om en förlossning kommer igång. Bebisarna kan troligtvis andas bra på egen hand men behöver lite extra omsorg eftersom de ofta är ganska små och har svårt att hålla värmen. Att ta mig fram till den här veckan har hela tiden vart mitt yttersta mål. Varje dag som de håller sig inne i magen från och med nu är en bonus även om jag av rent egoistiska skäl börjar vilja önska dem ut. Det är klart att jag orkar ett par veckor till om jag inte har ett val men jag börjar känna mig ganska sliten och uttråkad. Jag är så oerhört dålig på att vänta, speciellt när jag har ont och blir ganska stillasittande. Den här veckan har präglats av att jag försöker ta mig ut något varje dag men det blir mellan 2000-6000 steg utomhus/dag i ett långsamt tempo och det är ju inget att skryta med direkt. Om exakt en vecka har vi tid för nästa ultraljud och även ett förlossningssamtal. Jag är nyfiken på att höra om 1-an har hunnit vända sig tills dess och på att se hur tillväxten utvecklas. Jag har inte känt av att något av barnen skulle ha vänt sig med huvudet ner så om det skulle komma igång något nu så är det kejsarsnitt som gäller. Jag är ganska rädd för just ks, det är något väldigt obehagligt med tanken på att någon skulle skära i mig och även återhämtningen efter förlossningen tycks vara tuffare på många sätt. Kanske känner jag mig mer bekväm med tanken på en vaginal förlossning eftersom jag har gjort det en gång tidigare och därför har något slags hum om vad jag har att vänta mig även om det troligtvis blir väldigt annorlunda när en föder tvillingar.

David har ju vart sjuk i ett par dagar och idag var även Rut lite krasslig. Nu när jag inte riktigt kan leverera så har vi vart beroende av att David har ork nog att göra allt det där som behöver bli gjort (städa, plocka upp saker från golvet, bära matkassar, springa efter Rut i lekparken o.s.v.. Nu orkar han inte riktigt det och då känns det som att allting blir lite jobbigare. Rut blir gnälligare och jag blir på dåligt humör när det är stökigt (främst p.g.a. min egen oförmåga att fixa allting).

Veckans symptom:

 • Foglossning. Den har definitivt blivit värre ju mer jag sitter och ligger ner. Jag har mest ont i de bakre fogarna men även mittfogen gör sig gällande vid vissa plötsliga rörelser. Jag spänner en massa muskler runt de bakre fogarna så jag tror att en viss del av smärtan är inflammerade muskelfästen eller överansträngda muskler. Området runt fogarna är väldigt varmt. Min TENS-maskin och massage underlättar tillfälligt men vissa stunder är det rent förjäkligt. På nätterna och överlag när jag ligger ner så är det något i bäckenet som hoppar snett. Detta smärtar oerhört och då måste jag snabbt korrigera detta genom att hoppa tillbaks den delen. Det känns som att det sitter precis vid fogarna så jag har fått för mig att det är dom som hoppar snett på något vis. Det hörs ett tydligt klonk när det hoppar rätt igen. Jag har försökt läsa om detta men har inte lyckats hitta någon information alls om bäcken eller höfter som hoppar snett under graviditet.Utifrån bilden nedan så ser det ju ut som att det ändå skulle vara möjligt att det är så som jag upplever det.backen_fogar_400
 • Ont i höfterna. Även om det framförallt är foglossningen som besvärar så har jag dessutom ont vid höftkulorna vilket gör väldigt ont när jag sitter eller ligger ner.
 • Lite molsmärtor och ibland skarpa smärtor i nedre delen av magen.
 • Sammandragningar. Det går i perioder men ibland flera stycken långa på raken och sedan kan det gå några timmar utan att jag känner av något alls.
 •  Lite halsbränna.
 • Fortsatt svullen i underlivet och får anstränga mig för att tömma blåsan helt.
 • Trött. Det är nog en kombination av att gå upp tidigt (05.00) med en 1,5-åring och att behöva kissa varannan timme under natten. Jag sprider ut sömnen över dygnet men jag känner mig nästan aldrig pigg eller utvilad.
 • Det börjar bli trångt i magen så andningen påverkas och även magsäcken. Jag kan inte alltid äta så mycket som jag vill och efter en måltid måste jag ofta vila för att jag blir så mätt på ett obehagligt sätt.
 • Illamående. Jag har inte spytt på flera veckor men en känsla av äckel ligger nära till hands när jag känner olika otäcka lukter. Det är fortfarande skumma saker som utlöser det t.ex. när David steker köttfärs, vissa tuggummin, de allra flesta schampon, hudkrämer och parfymer, blöjor, ja listan kan göras lång.Jag har vart befriad från att byta bajsblöjor under nästan hela graviditeten men jag antar att jag kommer få byta min beskärda del när tvillingarna väl är här så det jämnar nog ut sig till slut.
 • Törstig. Dricker mängder.
 • Restless legs. Så jäkla obehagligt och besvärande.
 • Fosterrörelser. Sedan flickan flyttade sig från att ha huvudet ner så tycker jag att det är svårt att urskilja hennes rörelser, eller snarare så känner jag väldigt mycket rörelser på höger sida om magen där jag tror att pojken ligger. Där är det sprattel, strykningar, hicka och en massa fläng medan det på den vänstra sidan är väldigt lugnt. Detta föranleder ju såklart en massa oro från min sida men det är som att jag tänker att nu ger jag det ett par timmar till och då tycker jag mig urskilja en del rörelser även på vänster sida. Men det är ett väldigt stort ansvar att vara den som skall veta och kunna känna efter att de mår bra. Antagligen så är förklaringen att hon ligger längre in i kroppen eller att moderkakan är i framkant och att det på något sätt gör det svårare att urskilja rörelser. Kanske är hon bara ett mycket lugnare barn. Rut rörde sig inte heller så mycket utifrån vad jag kunde känna så jag kanske bara är dålig på att urskilja det när de ligger längre ner i bäckenet. Jag har vart lite ambivalent ett par gånger och funderat på om jag kanske borde åka in för att vara på säkra sidan och jag antar att denna känsla kommer hänga kvar tills jag antingen får en starkare känsla av att kunna urskilja bådas rörelser eller när de väl är ute ur magen.

34

Förutom att våra tvillingar ligger med rumpan neråt på varsin sida av magen så stämmer den här bilden troligtvis ganska bra. Enligt vårdguiden skall de väga runt 2.3 kg och vara 46 cm långa. Senaste ul visade på att våra bebisar var lite mindre än genomsnittet men 2 kg väger de säkert. Inte konstigt att det känns trångt.

IMG_4713

Är det bara jag som tycker att förra veckans Durian är ganska mycket större än en vanlig nätmelon?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s