Ultraljud, CTG och läkarsamtal

Min pappa kom över för att umgås med Rut medan vi skulle till vårt valda sjukhus för lite undersökningar och samtal. Jag tvekade lite innan vi åkte om vi skulle ta med BB-väskan i bilen utifall att de skulle upptäcka något som skulle kräva att jag blev kvar ett tag men så kände jag mig fånig och lät den bli kvar hemma (vilket var tur för vi är inte ett uns närmare en förlossning nu än i morse). Undersökningarna började med ultraljud och där fick vi veta att flickan (tv 1) alternerar mellan att ligga i tvärläge och säte och att pojken (tv 2) ligger i tvärläge.

Detta kan nog förklara varför jag har haft så svårt att urskilja hennes rörelser då jag troligtvis har förväxlat henne med honom när hon har legat i tvärläge. Båda var aktiva och allt såg bra ut men pojken växer inte fullt lika mycket som flickan. Jag tycker att det börjar bli märkligt att det visar så olika varje gång vi gör UL. Först uppskattades de vara större än en vanlig enling och flickan var störst, sedan lite mindre än en enling och då var pojken störst och nu så var flickan större och pojken mindre än en enling och det skilde ganska mycket i uppskattad vikt mellan dem (ca 700 gram tror jag). Helt olika resultat under ca fyra veckor och lika många olika personer som utfört de olika UL. Vården utgår mycket från dessa resultat och baserar ju beslut på vad UL visar. Nu fick vi information om att de vill att pojken skall växa några hundra gram till innan de är redo att plocka ut dem. Jag känner mig förvirrad och vet inte riktigt vad jag ska tro mer än att jag inte känner mig orolig baserat på deras rörelser, hjärtan och allt annat som mäts och uppskattas.

Därefter var det dags för CTG och blodtryck varav båda såg bra ut. Allra sist så skulle vi träffa en läkare för förlossningssamtal och detta hade jag sett fram mot länge. Jag hade fyllt telefonens anteckningar med frågor och var peppad och orolig på samma gång. Det blev lite anspänning eftersom jag hoppades på klara besked. Läkaren hade tappat rösten och det var svårt att höra vad hen sa men att de rekommenderar kejsarsnitt framgick. Jag försökte pressa hen på lite mer info om när. var, hur men fick endast veta att det kan bli så att jag får ett datum som är från 37+4 men även kan bli efter 38+0 vilket ju känns riktigt tufft (då hamnar vi i mitten/slutet av september, nästan en hel månad till som mest). Nästa steg är att jag ska få en kallelse till ett nytt UL och förlossningssamtal om två veckor, därefter får jag träffa en läkare och diskutera igenom kejsarsnittet lite mer ordentligt och sedan får jag vänta på en kallelse för själva kejsarsnittet. Inget som läkaren sa tydde på att de tror att flickan kommer vända sig med huvudet ner. Jag har inte lyckats hitta info om hur pass vanligt det är.
Imorgon ska jag träffa min vanliga BM och hoppas då på att det finns möjlighet att dryfta lite tankar och funderingar där. Jag tänker att jag ska försöka läsa in mig lite mer på kejsarsnitt för att förbereda mig på egen hand. Om det skulle vara så att förlossningen kommer igång av sig själv (jag vet inte hur stor chans/risk det är men det kan ju naturligtvis ske) så blir det akut snitt och då vill jag gärna vara lite förberedd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s