Gravid med tvillingar i vecka 38

Jag kan bara återigen börja med att konstatera att jag för några månader sedan aldrig trodde att jag skulle vara gravid såhär länge. Nu sedan vi fick datumet för snitt har jag däremot vart helt inställd på att det är då eller senare det kommer ske. Just nu är det inget i kroppen som tyder på att något skulle vara på gång. Igår hämtade vi ut vår nya bil och nu har vi ingenting viktigt kvar på vår to do lista innan tvillingarna föds även om jag fortfarande inte har packat stora delar av BB-väskan. Anledningen till det är att jag använder så många av sakerna ofta att det känns dumt att packa dem redan nu.

Den här veckan har präglats av rastlöshet och det är många tankar som snurrar runt i mitt huvud. Jag känner mig lättirriterad, lättkränkt och ofta missförstådd. Tankarna rör främst den fysiska återhämtningen efter snittet: hur blir det med magmusklerna, hur ont kommer det göra, hur lång tid kommer det ta innan jag är överens med min nya kropp, när kan jag förvänta mig att jag kan börja lita på min kropp och dess förmågor igen (gå snabbt, bära tungt), hur kommer den första tiden med bebisarna vara, rädsla för att få tvångstankar som jag hade med Rut, hur ska jag orka vara en bra mamma för alla tre. Ja, tankarna mal på och är mer eller mindre besvärande/tidskrävande. Jag känner främst irritation över att jag förväntas skjuta alla dessa tankar åt sidan för att vara tacksam när det går alldeles utmärkt att vara både och. Jag kan vara tacksam över att just vi får möjlighet att bli föräldrar åt ytterligare två tillsynes friska barn, att vi har förutsättningar att skapa plats i vårt hem och att vi kunde köpa en bil där hela familjen får plats o.s.v men det betyder inte att dom jobbiga tankarna inte ska få finnas. För mig är dessa en del i att göra mig redo inför vad som komma skall.

Symptom:

  • Det är sannerligen trångt i magen. Det är svårt att hitta sätt att sitta eller ligga som är bekväma. Jag blir mätt direkt men äter ändå vilket medför en del illamående, äckelkänslor och andra besvär.
  • Jag sover dåligt men är samtidigt väldigt trött och behöver vila en stund på eftermiddagarna.
  • Jag börjar känna mig mer svullen om fötter, vader och händer. Det kommer och går men framåt kvällarna  och när jag är ute och går så brukar det spänna lite, speciellt när det är varmt, så svullnar händerna upp direkt.
  • Jag har mycket besvär av restless legs när jag sitter ner. Oavsett om det är i soffan eller bilen så kommer det krypande. Det gör att det blir svårt att kolla på en film eller ta någon längre biltur.
  • Halsbränna och sura uppstötningar. Jag har även börjat spy lite då och då igen. Det är väl för trångt helt enkelt. Om jag dricker eller fyller upp magsäcken så kanske något av barnen kommer åt och sparkar till där. Det märks att allt blir väldigt ihopklämt när jag äter och dricker. Jag har fått tipset om att äta små mängder av väldigt många personer men det känns som att skillnaden i besvär mellan att äta lite och en nästan normal portion är minimal och då pallar jag inte att utsätta mig för ätande oftare än jag måste.
  • Foglossning och ett bäcken som behöver hoppas rätt när jag ligger ner. Det gör ont och är besvärande men jag har inte så jobbigt med det när jag står eller går e kortare sträcka. Går jag en längre bit så blir det jobbigt.
  • Tryck neråt och en stark obehaglig känsla av att jag kommer kissa på mig när jag står, går eller gör plötsliga rörelser även om jag kissade för en minut sedan.
  • Svullen i underlivet. Lite ont där mina gamla stygn från Rut satt. Måste anstränga mig för att tömma blåsan helt.
  • Jag blir snabbt rastlös och uttråkad. Det är tröttsamt att inte kunna använda kroppen på så sätt som jag vill och vara beroende av hjälp med en massa saker.

IMG_4717

Nu är ju bebisarna helt klara även med enlingsmått mätt. Om de skulle följa den vanliga kurvan så skulle de väga över 3 kg och vara ca 49 cm långa. Baserat på senaste UL så tror jag att de nog kommer väga uppåt tre kilo när de kommer ut men vi får se. Det känns spännande. Rut vägde 3940g när hon föddes BF+13 och vi tyckte såklart att hon var pluttliten även om hon var stor när vi jämförde med några andra bebisar på BB.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s